TAEKWONDO

KOREA
 

TAEKWONDO KLUB

HANKUK

태권도 한국 체육관

Taekwondo klub Hankuk je član:
World Taekwondo Federation
European Taekwondo Union
Korea Taekwondo Association
Taekwondo zveza Slovenije
Olimpijski komite Slovenije
CERTIFICATE OF KUKKIWON MEMBERSHIP
Mojster KIM HO TAE (김호태)
Taekwondo WTF 6.dan
Korea Kyeok Too Ki 4. dan
Hapkido 4. dan
The Association of Korean Residents in Slovenia, predsednik
 
Mobitel: 031-408-683
E-mail: koreja.kim@gmail.com

Taekwondo
Taekwondoisti
Taekwondo dvorana - DOJANG
Taekwondo tehnika - POOMSAE
Taekwondo filozofija - TAEGEUK
Korejska glasba
Flash Player plugin is required.
Taekwondo zgodovina
Tae Kwon Do naj bi imel že 5.000 letno zgodovino. Začetki so bili v Obdobju treh kraljestev:

Kraljestvo Koguryo
Koguryo je bil ustanovljen 37 p.n.št. v Južni Mandžuriji (Severna Koreja). V Tunsko sta bili odkriti dve grobnici: Muyong-Chong in Kakjo-Chong. Stene grobnice Kakjo-Chong kažejo rokoborbo dveh mož. Strop grobnice Muyong-Chong kaže podobo dveh mož, ki se borita. Najbolj znan sistem borb takrat je bil Sun Bae. Za borbe so bili izbrani le najboljši možje, veliki bojevniki, imenovani Sun Bae. V kraljestvu Koguryo je bila politična oblast organizirana po zaslužnem sistemu. Najboljšim borcem so tako pripadale najboljše politične pozicije.
V ta namen so organizirali festivale z lokostrelstvom, ples s sabljami, znani so bili tudi boji med dvema bojevnikoma, ki sta predrla led na reki ali jezeru ter se borila pod vodo. Med vsemi bojevniki Sun Bae so izbrali najbolj vešče in najmočnejše bojevnike, ki so jih poimenovali Mojster.

Kraljestvo Silla
Silla je bila vojaško, izobraževalno in socialno organizirana v sistem, ki so ga imenovali: Hwa Rang Do. Hwa Rang Do je prvi uvedel kralj Jin Heung. Hwa Rang Do je striktno sledil načelom:
- stroga lojalnost državi,
- spoštovanje in uboganje svojih staršev,
- pogum v boju,
- upoštevanje previdnosti pri uporabi nasilja in jemanju življenja.

Hwa Rang Do so se lahko pridružili le mladostniki iz plemenitih družin.

Kraljestvo Paekje
V obdobju Paekje se uporaba borilnih veščin ni spodbujala. Dokument Jae Wang Un Ki navaja, da so borilne veščine uporabljali in prakticirali navadni ljudje.

Dinastija Koryo
Dokumentirano je, da so se v obdobju dinastije Koryo na festivalih spodbujale fizične aktivnosti in, da je kralj Chung Hae zahteval od svojih vojakov, da trenirajo Soo Bak (starodavna oblika taekwondoja). Kralj sam je spremljal treninge in za najvišje pozicije v državi izbiral le najboljše bojevnike. V povzetku iz dinastij Koguryo, Koryo in Silla, je očitno, da je "Soo Bak" postal zelo priljubljen, prav tako pa se je izpilila in izboljšala sama taekwondo tehnika.

Dinastija Yi
Ustanovitelj dinastije Yi je bil kralj Taejo, ki je rad idealiziral: "Pravi mož piše poezijo, se uči igrati na glasbila ter prebira kitajsko klasiko." Kot rezultat je kralj Taejo zamenjal budizem za konfucijanizem. Civilni oficirji so prejeli višja priznanja kot vojaški oficirji. Korejske borilne veščine v tem obdobju niso imele pretirane podpore. Vseeno pa je bil "Soo Bak" sponzorirano tekmovanje, s pomočjo katerega so izbirali vojake. Su sul je bila borilna veščina, ki je močno poudarjala uporabo nog in izvedbo udarcev v skoku. Su sul je poznal 3 stopnje izvedbe udarcev v skoku:
- profesionalna (izvedba udarca v skoku višje od nasprotnikove glave)
- srednja (izvedba udarca v skoku, ki ni bil višji od nasprotnikovih ramen)
- začetniška (izvedba udarca v skoku, ki ni bil višji od nasprotnikovega pasu)

Moderna doba taekwondoja
Kralj Soonjong je bil zadnji kralj dinastije Yi. Dinastija Yi se je končala z japonsko okupacijo Koreje leta 1909. Leta 1910 so Japonci pričeli vladati Koreji z kolonialno vlado, sestavljeno iz generalov. Nova vlada je prepovedala vsakršno korejsko kulturno aktivnost, prepovedano je bilo govoriti korejsko, prav tako so Japonci želeli popolnoma spremeniti identiteto Korejcev tudi tako, da so spremenili njihove priimke. Prepovedano je bilo trenirati korejske borilne veščine, vsiljevali pa so trening karateja.

Šele leta 1945, ko je Koreja ponovno pridobila neodvisnost se je vse vrnilo v običajne tire in s tem tudi trening taekwondoja. Mojstri so začeli težiti k očiščenju taekwondoja, se pravi izvzeti je bilo potrebno vso karatejsko tehniko. Taekwondo je postala priznana olimpijska borilna veščina s strani Mednarodnega olimpijskega komiteja (IOC) leta 1980.

Če primerjamo japonski karate in kitajski kung fu, lahko na podlagi zgodovinske dokumentacije trdimo, da ima taekwondo vsaj 2.000 letno tradicijo, kar pomeni daljšo zgodovino od obeh borilnih veščin.
Taekwondo danes
Predsednik WTF-a (World Taekwondo Federation) je Un Yong KIM. Un Yong KIM je tudi avtor knjige: "Detailed Techniques of Taekwondo", ki je bila objavljena leta 1985.

Taekwondo je športna disciplina, ki je bila prvotno borilna veščina. Taekwondo omogoča duševno ravnovesje s pomočjo fizične aktivnosti. Izhaja iz naprezanja po uskladitvi uma in telesa s pomočjo moči, aktivnosti in želje po nadzorovanju umskih aktivnosti. Taekwondo je dobro zaokrožena, uravnovešena vadba vseh mišičnih skupin in vezi zaradi česar taekwondo spada med športe, ki se dobro dopolnjuje z vsemi ostalimi športi.

Taekwondo se deli na dve različici, ITF in WTF. Oblika ITF (International Taekwondo Federation) je bila ustanovljena leta 1966, oblika WTF (World Taekwondo Federation) pa leta 1973 in je danes olimpijski šport. Poleg Juda je Taekwondo edina vzhodnjaška borilna veščina, ki je olimpijski šport. Taekwondo je najbolj prepoznaven po odlični nožni tehniki, s pogostimi udarci v skoku. Po tem se tudi najbolj razlikuje od karateja in drugih sorodnih disciplin. Tehnika udarcev z nogami v skoku je del korejske tradicije, katero so nekoč izvajali za »zbijanje« jezdecev iz sedla. Danes pa se nožna tehnika uporablja zaradi svoje hitrosti in eksplozivnosti kot tekmovalna in demonstracijska atrakcija.

Kakor ima večina držav svojo lastno borilno veščino za samoobrambo in za obrambo države, tako jo ima tudi Koreja.

Taekwondo borci morajo stremeti k izboljšanju samega sebe in živeti po najvišjih moralnih standardih. Taekwondo organizacije po svetu se zavzemajo za red in disciplino. Taewkwondo standardi predpisujejo uporabo in razvoj najvišjih moralnih vrednot pri naših mladostnikih, kar vodi v visoko stopnjo vljudnosti in spoštovanja.

To je dobra podlaga za razvoj morale, ki je v današnjem svetu več kot potrebna.